U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 


Een goed gevoel

Een duurzame planeet staat ook bij brouwerij de Pinas hoog in het vaandel. Zo werken wij onder andere met zonnepanelen en wordt het restproduct gebruikt als veevoeder.

Hoe wordt het bier van Brouwerij de Pinas gemaakt?
Hoewel we de beschikking hebben over een zeer geavanceerde brouwinstallatie, wordt het bier van Brouwerij De Pinas op klassieke wijze gebrouwen. Bier wordt gemaakt van mout. Mout is gerst, en soms andere granen, wat een paar dagen geweekt is in water waarna men het laat kiemen. Het kiemen duurt ongeveer zes dagen. Vervolgens wordt warme lucht door de mout geblazen waardoor het kiemproces stopt. Dit proces heet eesten. Door bij een hogere temperatuur te eesten wordt de mout als het ware geroosterd waardoor een donkere kleur ontstaat. Deze kleur worden uitgedrukt in EBC(European Brewery Convention). Hoe hoger de EBC waarde, des te donkerder het bier. In onze bieren worden verschillende soorten mout gebruikt. De mout die we gebruiken komt uit België en wordt door ons zelf in een walsmolen geschroot. Hierbij worden de korrels gekraakt of geplet zodat het  zetmeel in contact kan komen met het brouwwater. De kafjes blijven zoveel mogelijk heel om later als filterbed te dienen.

Water is een belangrijk onderdeel van bier en is mede bepalend voor de smaak. De locaties van brouwerijen werden vroeger veelal bepaald door de beschikbaarheid van geschikt brouwwater. Het door Brouwerij de Pinas gebruikte Zoetermeerse water is van uitstekende kwaliteit en zeer geschikt om kwaliteitsbier van te maken. Wij brengen het op de door ons gewenste zuurgraad door een paar druppels melkzuur toe te voegen. Melkzuur wordt geproduceerd door middel van bacteriële fermentatie en komt van nature in onder andere yoghurt voor.

Vervolgens maken we een soort soep van de geplette mouten en het brouwwater, wort geheten. We verwarmen de wort tot de, door de brouwmeester bepaalde, temperatuur van bijvoorbeeld 61ºC om enzymatische processen in gang te zetten. Omdat elk enzym het beste werkt op een bepaalde temperatuur, wordt deze temperatuur trapsgewijs verhoogd. Door de enzymen wordt het zetmeel uit het graan omgezet in suikers. De gekozen temperaturen behoren tot de geheimen van de brouwmeester, omdat ze mede de smaak van het bier bepalen.  De moutsuikers zijn vergistbaar en oplosbaar in water. Door de temperatuur verder te verhogen tot 78ºC worden de enzymatische processen gestopt. De graanresten (de bostel) zitten een losse korf in onze brouwketel. Deze korf wordt opgehesen tot hij boven de wort hangt. Door warm water over de massa te sproeien, wordt de laatste  moutsuiker uitgespoeld. Na het spoelen wordt de korf met de bostel verwijderd. De bostel word gebruikt als hoogwaardig veevoer. De wort wordt nu aan de kook gebracht en we voegen volgens het recept hop toe. De unieke smaak van ons bier wordt mede verkregen doordat we vlak voor het einde van het kookproces nogmaals hop toevoegen.
De bitterheid van de bieren is afkomstig van de hop. Hop is een zeer goed conserveringsmiddel voor bier. De geroosterde en relatief zoete smaak van donker bier kan door de inwerking van de hop toch een bittere smaak of nasmaak opwekken bij deze bieren. De hop die aan het einde van het koken wordt toegevoegd, geeft het bier een fruitige smaak.
Na ongeveer anderhalf uur koken halen we de hop eruit en koelen de wort met behulp van een koelspiraal. Wanneer een temperatuur van 18ºC is bereikt gaat de wort in het gistvat, waarna de gist wordt toegevoegd. Ook de gebruikte soort gist bepaalt voor een deel de smaak van het bier. Al snel begint de vergisting waarbij zich een schuimlaag op de wort vormt. Het bier blijft minimaal 3 weken in het door een waterslot afgesloten gistvat. Het gistvat staat in een klimaatkast op de juiste temperatuur om te zorgen dat het vergisten op een gecontroleerde wijze verloopt. Zodra de gist is toegevoegd heet de vloeistof  jongbier, maar er zit nog geen koolzuur in.
Vanuit het gistvat wordt het jongbier overgepompt naar het tapvat. Tijdens dit overpompen wordt een water-suiker mengsel toegevoegd. Deze suiker gaat vergisten in de fles waardoor er koolzuur ontstaat wat zorgt voor de “prik” in het bier. Door deze nagisting in de fles loopt de hoeveelheid alcohol in het bier met 0,2 procent op. Na het vullen wordt de dop op de fles geplaatst en het etiket erop geplakt. Wij houden de gevulde flessen nog minimaal 4 weken in onze brouwerij om het op smaak te laten komen. Onze bieren zijn na 4 weken zeer goed op smaak. De smaak zal echter nog verder verbeteren als ze nog een maand langer bewaard worden. Wij brouwen ons bier op geheel natuurlijke wijze; op geen enkele wijze wordt het brouwproces versneld of beïnvloed. 

Het bewaren van Bier
Op de flessen van Brouwerij de Pinas staat dat het bier minimaal houdbaar is tot een jaar na de botteldatum, zoals die op de fles staat aangegeven. Het beste is om de flessen rechtop te laten staan, zodat het residu naar de bodem zakt, en ze te bewaren op een koele en donkere plaats. Het uitschenken moet voorzichtig gebeuren met achterlating van het residu. Temperatuur wisselingen en uv stralen hebben een negatieve invloed op de houdbaarheid van bier. Om de invloed van uv stralen te verminderen gebruiken we donkere flessen.
Doordat ons bier niet wordt gesteriliseerd is het een levend product waarvan de smaak na verloop van tijd verandert. Op ongeveer 4 maanden na het bottelen is ons bier op zijn top. Na ongeveer een jaar begint de smaak langzaam af te nemen hoewel het na 3 jaar nog steeds goed drinkbaar is, er vanuit gaande dat het bier onder de juiste omstandigheden wordt opgeslagen.