U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 


Een goed gevoel

Een duurzame planeet staat ook bij brouwerij de Pinas hoog in het vaandel. Zo werken wij onder andere met zonnepanelen en wordt het restproduct gebruikt als veevoeder.

Brouwerij de Pinas

De Brouwerij is gevestigd aan de Pinaskade in Zoetermeer, vandaar de naam ‘Brouwerij de Pinas’. Voor zover wij weten zijn wij de enige professionele brouwerij die zijn bier daadwerkelijk in Zoetermeer brouwt. Wij brouwen ons bier in een professionele bierinstallatie waardoor we een zeer hoge en constante kwaliteit bier kunnen maken.

 

Brouwerij de Pinas is ontstaan uit de hobbybrouwerij ‘De Kouwe Klets’, die al 10 jaar actief is. Doordat wij als hobbybrouwers onze recepten gedurende een flink aantal jaren telkens hebben verbeterd, produceren we nu bier van een goede kwaliteit en een heerlijke smaak.

 

Wat is een Pinas?

Een Pinas is een middelgroot spiegelschip uit het einde van 16de en 17de eeuw. Het werd gebruikt als handelsschip, maar ook als oorlogsschip. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse pinus (pijnboom). Het was een snel varend schip. Aan het eind van de 17e eeuw werden de grotere spiegelretourschepen  zoals de Batavia, waarvan een replica in Lelystad te bewonderen is, ook wel pinas genoemd. De pinas had een vrij hoge boeg en twee dekken. De hoge verschansing van het open dek verbergt alle scherpe contouren, zodat het op het oog een prachtig evenwichtig schip was. De schepen van dit type hadden drie masten: de fokkemast, waartegen de boegspriet op het bakdek leunde, de grote mast en de bezaansmast met daarachter de kolderstok waarmee het roer bediend werd. Door de open riolen en andere verontreinigingen was water in die tijd nauwelijks drinkbaar. Op schepen zoals een Pinas werd vaak bier meegenomen met een laag alcoholpercentage. Doordat het bier tijdens de fabricage wordt gekookt worden de bacteriën gedood en kon het veilig gedronken worden.